Het ontwerp voor het nieuwe gebouw van de scholen van Landstede MBO, het Morgen College, StartCollege, de Techniek Academie en de Groei opleidingen is opgeleverd. Architectenbureau Ector Hoogstad Architecten heeft de afgelopen jaren de samenwerking opgezocht met de scholen om het ontwerp definitief rond te krijgen. We spraken architect Pascale Leistra over dit proces en de keuzes die zijn gemaakt.
Workshops met medewerkers
“Begin 2022 won ons architectenbureau de Europese Aanbesteding om een nieuw gebouw voor onderwijs aan het Westeinde in Harderwijk te ontwerpen,” vertelt Pascale. “In 2022 volgden de eerste workshops met de medewerkers van de scholen. Een groep teamleiders en docenten, welke representatief staat voor de rest van de medewerkers in Harderwijk, konden op deze manier input geven voor de nieuwbouw. Op deze manier kwamen we er bijvoorbeeld achter dat bepaalde praktijkruimtes door meerdere scholen gedeeld kunnen worden, maar andere praktijkruimtes weer helemaal niet.”
5 gebouwdelen
De nieuwe campus is straks ruim 20.000 vierkante meter. Voor een veilige en overzichtelijke leeromgeving hebben we het programma opgesplitst in 5 gebouwdelen. Pascale: “De afgelopen maanden heeft het ontwerpteam zich vastgebeten in de verdere uitwerking van het gebouw. Naast de focus op de veiligheids- en technische aspecten, was het in deze fase belangrijk om de identiteit van de scholen terug te laten komen in het ontwerp. En dat niet alleen. Ook de verschillende landschappen hebben een eigen identiteit. Zo wil het Landschap Gezond & Wel iets anders uitstralen dan het Landschap ICT & Technologie. Ook deze wensen zijn meegenomen.”
Verbinding tussen de scholen
In het ontwerp is gekozen voor een grote centrale hal voor de hele campus. Hierin staat de trap die alle verdiepingen met elkaar verbind centraal. Het Morgen College krijgt een eigen centrale hal met een trap die vanaf de entree naar de kantine en het dakterras loopt. Pascale legt uit dat hier goed over is nagedacht: “De oudere studenten hebben leer- en pauzeplekken in deze centrale hal, terwijl de jongere leerlingen hun eigen kantine hebben. Er is een warm basispalet met veel hout en levend groen. Daarnaast hebben de verschillende scholen een eigen huisstijl. De kleuren van deze huisstijl geven aan in welk gedeelte van het gebouw een bepaalde school zit. Zo wordt het voor aankomende studenten en leerlingen meteen duidelijk waar wat zit.”
Duurzaamheid
Pascale benadrukt het belang van duurzaamheid in het nieuwe gebouw: “De nieuwbouw is energieneutraal. Het is compact en er worden veel circulaire materialen gebruikt. Er blijft ook een deel van het huidige gebouw overeind staan. Dit deel gaan we hergebruiken en renoveren. In dit gedeelte voldoen we straks aan alle eisen voor een gezond klimaat binnen en buiten. Zo gaan we bijvoorbeeld op een aantal gevels begroeiingen gebruiken die goed zijn voor de natuur en kijken we voor de waterberging naar het verdiept aanleggen van beplantingsvakken. Door het gebruik van hout kiezen we ook voor een duurzamere optie.”
Benieuwd naar alle beelden van het ontwerp? Bekijk de sfeerimpressie.