Landstede Groep
15 januari 2024

Beroepsonderwijs Harderwijk: student en leerling trappen eerste fase af

Ilse Bos, student en ambassadeur van Landstede MBO en Luna Kersten, leerling van het Morgen College sloopten op 15 januari het eerste muurtje van Landstede MBO aan het Westeinde. Met deze handeling trapten ze de eerste fase van het nieuw te bouwen Beroepsonderwijs Harderwijk af. Het wordt dé plek in Harderwijk waar alle beroepsopleidingen samen komen.

Het nog te ontwikkelen “Beroepsonderwijs Harderwijk” bestaat uit Landstede MBO, het Morgen College met voortgezet onderwijs en Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO), het StartCollege met de Internationale Schakelklas (ISK) en de Entree opleidingen, de Techniek Academie en Groei Opleidingen voor volwassenen. De verwachting is dat het moderne nieuwe schoolgebouw in 2026/2027 klaar is.

Eerste stappen samenwerking gezet
De samenwerking tussen de scholen kwam niet alleen tijdens het slopen van het muurtje tot uiting. Studenten van Landstede MBO, de Internationale Schakelklas (ISK), Entree en leerlingen van het Morgen College verzorgden een heerlijke lunch voor alle betrokkenen bij de nieuwbouw. Theo Rietkerk, voorzitter College van Bestuur Landstede Groep: “De samenwerking tijdens de lunch laat nu al zien hoe we samen kunnen bouwen aan onderwijs. Het nieuwe gebouw biedt straks nog meer kansen om de samenwerking tussen de scholen te versterken. Doordat de scholen straks dichtbij elkaar zitten, krijgen leerlingen en studenten de mogelijkheid om hun talent, drijfveren en beroepsgerichte kwaliteiten nog beter te ontdekken.”

Wethouder Marcel Companjen: “Als gemeente staan we voor goed onderwijs in goede schoolgebouwen. Met deze nieuwbouw kunnen we onze vmbo-leerlingen een goed gebouw bieden, klaar voor de toekomst. We hopen hiermee ook de doorlopende leerlijn in  het  onderwijs, binnen de techniek-, zorg- en veiligheidsopleidingen, te realiseren. Vraag en aanbod kunnen op de arbeidsmarkt zo nog beter worden bediend.”

Gefaseerd verbouwen
De nieuwbouw aan Westeinde 33 gebeurt in twee fases. De eerste fase is nu afgetrapt. Het gaat om de sloop van het rechterdeel van het gebouw (gezien vanaf de voorkant) en de ingang. Het Morgen College wordt nieuw gebouwd en er blijft een deel staan dat wordt gerenoveerd. In één van deze gedeeltes komt het StartCollege. In 2025 begint de sloop van de linkerzijde. Als dit is gesloopt, start de bouw van Landstede MBO, Landstede Groei opleidingen en de Techniek Academie.